30 januari 2015

VINGTAGE VRIJHEID

EEN VERZOENER VOOR DE
OPVOLGING VAN DUPONT?
De Ronsese CD&V voorzitter Patrice Dutranoit volgt schepen Agnes Van Crombrugge op in de Ronsese gemeenteraad. Agnes zelf mag zich voortaan ere-schepen van Ronse noemen. Zeer terecht. Stemmenkanon ‘Agneskie’ zette zich een kwarteeuw eervol in voor deze stad. Ze liet als populairste Luc Dupont voorgaan aan het roer van Ronse.

Agnes en Patrice zijn beiden lid van het Stedelijk Fiertelcomité. Net als OCMW-lid Leo Verstichel trouwens, die door Patrice Dutranoit eerder ook al werd opgevolgd aan het roer van de Ronsese CD&V.

Patrice Dutranoit was tot maandag lid van het OCMW. Daar verving hij een tijdje voorzitter Wim Vandevelde (N-VA) als voorzitter toen die even een stap op zij diende te zetten vanwege een procedurefout en een klacht daaromtrent van de socialisten.

Patrice Dutranoit is actief in de financiële sector. In het - terminale – OCMW wordt hij opgevolgd door Isabelle Van Laethem (het Madleenekie van Tavi). Die kan als bekende Ronsese de vrouwelijke présence in haar partij na het vertrek van Agnes Van Crombrugge en de overloperij van Brigitte Vanhoutte naar de N-Va aansterken. Dit met het oog op de vorming van de lijst voor 2018.De CD&V ontvangt zondagmorgen Nationaal Voorzitter Wouter Beke in de voor de gelegenheid tijdelijk geopende Passage van de Oude Sint-Martinuskerk voor een nieuwjaarsbrunch.

Al zullen ze het daar natuurlijk om evidente redenen nooit met zoveel woorden (openlijk) toegeven: de CD&V Ronse kreunt tegenwoordig zwaar onder de onderlinge concurrentie, de tomeloze ambitie en de eigenzinnige solotrips van haar eigen topmandatarissen in het schepencollege, in de long run om op de opvolging van Luc Dupont.

Deze bijwijlen nauwelijks verholen broedertwist verzwakt de partij deerlijk in het getergde middenveld tegenover bestuurspartner N-VA die het in haar mantra's vooral op CD&V's voormalige socialistische bestuurspartners gemunt heeft. Vooral dan om haar selectief (volgens de socialisten ronduit onrechtvaardig) besparingsbeleid goed te praten. Daarin geraakt tegelijk schepen van Sociaal Beleid en Welzijn Jan Foulon, als Eerste Schepen de gedoodverfde opvolger van Dupont, gaandeweg zwaar gecompromitteerd. Bijvoorbeeld met die verre van rechtvaardige verhoging van de algemene gemeentelijke heffing.

Mogelijks kan de innemende, warme persoonlijkheid van Patrice Dutranoit voor meer eensgezindheid zorgen in de CD&V-gemeenteraadsfractie aangevoerd door Abderrahim Lahlali. Al was het maar om, nog los van de hoger vermelde persoonlijke ambities, de verkilling, de verpaupering, de systematische polarisering tegenover de socialistische voormalige bestuurspartners, de overdadige nieuwe regeltjes-geving inclusief gasboetes en het bashen van het (vervaarlijk mee naar rechts verschuivend) middenveld tegen te gaan.


Vintage Vrijheid. De Ronsenaar(s) van nu.
(Foto's met dank aan Fabrice Gevaert).