01 september 2014

ZEN-60Tienduizend man voor Ronse Op Scène telt de nieuwe externe huurling-organisator van wie de naam me telkens weer ontglipt sinds ik ROS eens en voor altijd verbind aan Peter Dhooge (foto hierboven) de man die voor Ronse dit grensoverschrijdend festival bedacht. Hij zette Ronse op de kaart voor muziekliefhebbers en festivalgangers over taal-en landsgrenzen heen. De petite histoire van Ronse heeft haar rechten. Ook al hebben sommigen een nogal selectief kort termijngeheugen. Allicht onder het motto: wat we als Ronsenaars zelf niet meer doen daar kunnen we hoe dan ook niks mis mee bij onze kiezers.10.000 mensen gratis laten genieten van een veelzijdig gelaagde affiche het is natuurlijk mooi. Behoorlijk taalgrensoverschrijdend ook. Vooral de songs van de groep Suarez blijven in het oor bijten. Wie wat googelt weet gauw genoeg waarom: mooi grenzen verdampend dus.

Ta différence
mon pote,
c'est aussi la mienne.


Lekker ver weg ook van de afstompende afgezaagde knorrige Nieuwe Vlaamse Tunnelvisie om niet te zeggen Nieuwe Vlaamse Zakkerigheid dat alle Walen van geen kant deugen en Vlaanderen maar eens los moet van onze Waalse broeders. Tenzij om er als Vlaamse ondernemer je gesubsidieerde patattenfabriek neer te poten. Of er je veel goedkopere riante villa te bouwen: middenin het groen van de gepreserveerde Collines.

Loin du Zen Soixante.

VOORGEKAUWDE NEPKEUZEDe keuze tussen de verbouwing van het stadhuis annex sociaal huis en een nieuw zwembad is een al te doorzichtig instinkertje. Ons voorgekauwd door een bestuur dat de indruk hoog houdt voortaan alles anders en zoveel beter te kunnen. En als dat niet lukt, dan is het zo te horen ('Geloof hen niet!') omdat de voorgangers (eat this coalitiepartners van CD&V-Groen) al het geld van de Ronsenaars hebben opgesoupeerd aan het vetten van de vrienden en het lijmen van de kiezers.

Kiezen tussen een nieuw zwembad (foto: prachtig zwembad van Koksijde) en Sociaal Huis is als de aankoop van een bakje avocado’s afwegen tegen een kuip verse vol-au-vent. De voorzitter van 'De Vrije Zwemmers' in de gazet ervoor zien pleiten dat het ‘algemeen belang’ hier moet voorgaan en er....zodus voorlopig géén zwembad hoeft te komen. Kweenie. Alsof zwemmen niks met het algemeen belang zoude te maken hebben. Ik begin er bij manier van schrijven spijt van te krijgen dat ik mijn jongens ooit naar die Zwemclub heb gestuurd . Als het is om vandaag de rechtmatige sportieve verplichtingen en engagementen van een stad zo te horen fnuiken. Of is het ook al door zo'n huurling van het ons opgelegde Grote Succesverhaal? Ien Ronse ees dat iet.

Zen-60.
(Mijn Dwarsboek over Ronse)