13 september 2014

ZEN-60: DE KRACHT VAN VERSPILLING

DE GROETEN UIT RONSE
AAN ONZE NIEUWE
EUROCOMMISSARIS
‘Is Oosterweel het enige probleem? Helemaal niet. Naar verluidt ligt er een lijst klaar met zo’n 160 projecten die momenteel buiten de begroting worden gehouden, maar door de nieuwe regels in de begroting zullen moeten opgenomen worden. In Vlaanderen alleen al zijn er buiten Oosterweel voor ruim 10 miljard euro PPS-constructies opgezet (publiek-private-samenwerking).

‘Het was donderdag even slikken voor de Vlaamse regering toen Eurostat – het statistisch bureau van de Europese Unie – duidelijk maakte dat de bouw van Oosterweel helemaal in de Vlaamse begroting moest worden opgenomen. Een boekhoudkundige beslissing, maar eentje die ook in uw leven ingrijpt'.


Dit zijn twee veelzeggende fragmenten die ik pluk uit de Standaard vanochtend. (‘Hoe Oosterweel ook uw huiskamer binnensluipt’).

PARC NATIONAL DES VERTES COLLINES...

De geplande N-60 loopt dwars door het mooiste deel van Ronse over 5,5 kilometer van Zandstraat naar Leuzesteenweg en… stopt daar.

De zelfverklaarde ‘Farao van Frasnes’ Jean-Luc Crucke wil hem immers niet doortrekken : om zijn ‘Parc National des Vertes Collines’ te vrijwaren. Anders dan het bestuur van Ronse ons wil doen geloven, brengt de N-60 de eerstvolgende decennia helemaal géén oplossing voor het zwaar vervoer op de Kruissens dat van en naar de industriezone aan de Ninovesteenweg moet . Wie het anders zegt in de gazetten, vergeet erbij te vertellen dat er - zonder zuiderring - niks wordt opgelost. Tenzij prestigedrang: snel scoren met grootse werken waarvoor het geld uit onze zakken wordt geschud om ermee te pronken in de verkiezingsbrochuurkes van 2018. De Kracht van Verspilling waarvoor het geld immers noodgedwongen elders ( zorgsector, onderwijs) zal worden gehaald.

De N-60 is geen rondring maar een dwarse doorsteek door het mooiste Uitzicht van de Stad met Uitzicht. Er is geen geld voor dit grote nutteloze werk. Ik doe mijn beste groeten uit Ronse aan kersvers Eurocommissaris Marianne Thyssen die van het sociale Europa haar prioriteit gaat maken… Ze zal veel courage nodig hebben om op te tornen tegen de waanzinnige werken van de betonbaronnen.

Zen-60. Mijn Dwarsboek over Ronse.