06 september 2014

ZONNEMAN MET STIJL HERDACHT'Nee het was helemaal geen geval van collaterale schade'. 'Het was moord', zei Luc Vandevelde van het Ronsese Eenheidsfront (foto) in een memorabele toespraak ten stadhuize naar aanleiding van de herdenkingsfeestelijkheden van de bevrijding van Ronse.

Daarin maakte hij moedig en kordaat een komaf met al diegenen die vandaag het kwaad willen banaliseren en de moord op de kleine Zonneman (9) zeventig jaar na datum willen herleiden tot 'collateral damage'.

Eerder op de avond had de kleine Eric Zonneman een heel aangrijpende en waardige herdenking gekregen in de Abeelstraat. Met stilte, het eresaluut en bloemen van Ronse. Bloemen tegenover de absurde waanzin van oorlog en geweld.

Ik laat de foto's die ik er nam hieronder voor zichzelf spreken.

Achiel De Keyser, die de rol van Eric Zonneman vertolken zal in het gelijknamige theaterstuk op basis van mijn roman 'De Nalatenschap', las er de passage voor waarin hij zich afvraagt 'waarom hij dood moet voor die soldaat die helemaal uit Berlijn kwam om kleine jongens dood te schieten...'