26 mei 2014

RONSE THE DAY AFTER

HET IGNACE MICHAUX-EFFECTUit de uitslagen van het kanton Ronse voor de Kamer en het Vlaams Parlement vallen er enkele opmerkelijke resultaten te lezen omtrent de machtsverdeling in Ronse. Met 1706 voorkeurstemmen voor het kanton (en in totaal 5.069 voor de provincie) tilt Ignace Michaux zijn partij ruim zes procent omhoog en zet hij zijn Route Royale voort als stemmenkanon van CD&V Ronse. Hij wordt daarmee incontournable in de - zowel interne als externe - strijd om de Ronsese sjerp na het tijdperk Dupont.

Met 608 stemmen achter zijn naam in het kanton Ronse (3.297 voor de provincie) zorgt Koen Haelters voor een meer dan verdienstelijk resultaat bij de Ronsese socialisten. Koen kan daarmee voort met zijn jonge companen: verder werken aan het herstel na de ‘gebeurtenissen’ die de socialisten na 83 jaar bestuur van Ronse op de oppositiebanken deden belanden.

Inkomend schepen van Openbare Werken Tom Deputter vult voor de Open VLD met 557 stemmen (3.709 voor het hele plaatje) zijn rol in als verre opvolger. Aan hem heeft zijn partij duidelijk een stevige speler in de heropbouw van Open VLD na de vaudevilles van de afgelopen jaren.


De COMEBACK VAN GUNTHEROok de cijfers van het Vlaams Parlement blijven relevant voor de Ronsese politiek van de komende jaren.

OCMW-voorzitter Wim Vandevelde heeft hier in het kanton 915 kiezers achter zijn naam. Het cijfer voor het kanton stemt overeen met de gestelde verwachtingen. Zijn globale score (8.128 voorkeursstemmen) verstevigt daar bovenop nog het onvoorwaardelijk vertrouwen van de hogere partij-instanties in Vandevelde als regionaal kopstuk van de N-VA voor de toekomst.Met zijn 639 kiezers treedt Gunther Deriemaker duidelijk naar voren als comeback kid van de Ronsese socialisten. Het was al langer duidelijk dat de Gentse socialistische bonzen onder leiding van Freya Vandenbossche het Ronsese stemmenkanon absoluut aan boord willen houden voor de lokale strijd van de komende jaren.

Op de Vlaamse lijst zet CD&V-woordvoerder in de Ronsese gemeenteraad Abderrahim Lahlali met 557 stemmen een verdienstelijke score neer. Hij bevestigt de rol die hij in Ronse politiek claimt.Schepen Wouter Stockman moet het voor Groen dan weer stellen 188 stemmen. Wouter stond dan ook op een onverkiesbare 25 ste plaats: vijftien plaatsen dieper dan zijn Ronsese concurrentie. Voor Wouter kwam het er vooral op aan als Groene schepen loyaal bij te dragen tot de algemene vooruitgang van Groen. Dat laatste is aardig gelukt. Groen is immers de tweede winnaar van deze verkiezingen. Groen focuste in de Vlaamse Ardennen daarbij vooral op de ambities van fractieleider Elisabeth Meuleman.

VAN CVP-STAAT NAAR NV-A REPUBLIEKWat het totaalplaatje betreft, vervelt Vlaanderen van voormalige ‘CVP-staat’ nu duidelijk naar NV-A heerschappij. De oude Volksunie-opponent van weleer heeft, na een jarenlange interne sociaal-economische strijd, de snelweg naar de Vlaamse kiezer gevonden.

Sinds vanochtend gonzen woorden als ‘centrum-rechtse regering’ en ‘orde op zaken stellen’ je dan ook om de oren. De aloude Volksunie-broederstrijd is definitief beslecht. Het extreem-rechtse separatisme ligt uitgeteld. Of het is verdampt in een salonfähig strebers-affairisme waarin Unizo en Voka nu al staan te zwaaien met mirakeloplossingen voor het bedrijfsleven en de belastingvriendelijke grote vermogens.

Er zit echter een adder onder het (wat groener) gras. Uit de diverse puzzels van mogelijke allianties voor Vlaanderen en voor het rijk blijkt dat de CD&V dan wel uit haar zevende hemel mag tuimelen: Kris Peeters heeft in zijn koersbroek alvast de sleutel mee van het oude Belgische (machts)paradi js.Geen meerderheid in Vlaanderen zonder federaal akkoord. En kopman Peeters heeft zijn oortjes op voor instructies van de ploegleiding...

We kunnen ons dus nu al opmaken voor een partijtje poker met het Koninkrijk België zelf als hoogste inzet. Want als de CD&V het zich deze keer veroorlooft de overduidelijke keuze van de Vlaamse kiezer naast zich neer te leggen, zet ze de alom verzamelde nationalisten op de snelweg naar de Vrije Republiek Vlaanderen. De Wever versprak er zich gisteren al eventjes over. Was ik van koning Filip, ik zoude in dat geval al een keer uitkijken naar een betaalbare plezierboot.