03 april 2014

RONDOM RONSE

DE RONDE VANUIT HET MALANDERPARKJe mag gerust, Wouter Vandenhaute, om je dure facturen voor Flanders Classics rond te krijgen, de Oude Kwaremont vol poten met dagdroomdorpen voor de Couckies & Quickies van deze waanwereld met hun dramadolls die op zondagavond op hun Louboutin asteroid pumps, de laatste lauwe coupe nog in de onzekere hand, vanuit hun glimmerkampen vol vermeende glorie en boertige bling bling hopeloos over de oude kasseien naar het dorp zullen wegschuiven om er de laatste pendelboy van dienst te scoren.

Maar de Ronde van de koers zelf dendert nog over andere planeten. Neem de Kruissens. Smijt er de verraderlijk lange klim van de Hoogberg en de kuitenbreker naar de Hootond bovenop. Ga dan naar Kwaremont en Patersberg. En je krijgt wat je hebben wil: als je meepraat over heldendom en heroïek op de velo.

In dàt gebeuren heeft Ronse als eerste wielerstad van het land eindelijk haar echte stek gevonden. Zorgt Kwaremont dorp voor de poen en Oudenaarde voor de poeha in Café Corsari, dan blijft Ronse helemaal trouw aan zichzelf en de legende. En diè ligt dan net nièt op die zogeheten 'Champs-Elysées' van de al te platte Scheldestad.

Ronse bouwt zondag bovenop de wereldberoemde Kruisberg (onze Poggio), in dat schitterend heraangelegd en uitgebreid uniek Malanderpark een volksfeest voor al wie zonder onnozele reclame voor laminaat op zijn gesteven col wil genieten van koers en ongedwongen gezelligheid. Daarmee plukt Ronse deze koersdag op zijn best. De lusten van de lus. Zonder de lasten van het VIP-circus.Als kind ben ik in Ronse opgegroeid mét koers. Ronse is koers en de koers is Ronse. De spurt Van Looy-Beheyt, op een tweehonderd meter van mijn erfje, inspireerde me ooit voor mijn eerste roman Zonde van Nini. Daarna waren er elk jaar opnieuw, langs Cammeland en Glorieux, de wielercriteriums. Met glorieuze Italianen in hun limo. Met Laurent Fignon in zijn Testarossa door The Streets of Ronse. Dan weer op de Kruissens : de spurt Sergeant-Van Impe. De elleboog van Bauer. De valpartij van Criq. En nu alweer des winters, ook als het regent: dat prachtige veldrijdersgebeuren aan de Hootond.

Zondag komt de Ronde door Ronse vliegen. Maar je zal me bauvenop de Kroassies vinden. Aan het wondermooie Malanderpark met uitkijk op het mooiste dal van de Ronde. Daarmee eist Ronse haar plaats op in de finale van de mooiste eendagskoers ter wereld. Een legende heeft haar rechten.