23 december 2013

RONSE IN KERSTPAKJESNa de wittebroodsweken van het nieuwe bestuur: tijd voor de Ronsese realiteit van de koele cijfers. De hoerakreten, bravo’s en joepies voor Vantilt, Natalia en Witse liggen achter ons. Op de agenda: puin ruimen in de Ronsese Financiën. En focus op de Oude Vrijheid. Ziehier de pakjes die de Ronsenaars wachten onder de kerstboom op de markt.

Pakje voor Oudenaarde. De organisatie van Ronse Op Scene wordt doorgeschoven naar… de organisator van de Oudenaardse Bierfeesten. Misschien kan Oudenaarde nu de aankomst van De Ronde eens doorschuiven naar Ronse. We zijn als Ronsenaars heel goed in het organiseren van een spectaculaire arrivée.

Pakje gebakken lucht. De nieuwe schouwburg in De Ververij wordt uitgesteld naar later. ‘Het is ons ook nooit gezegd dat het voor deze legislatuur was’, zo worden we nu gesust.

Pakje in ’t water. Het is niet eens meer zo zeker of er nog wel genoeg geld is voor de renovatie van het stadhuis en/of een nieuw zwembad.

Pakje dode fietsers. Van ook maar één meter nieuw fietspad wordt er met geen woord gerept.

Pakje ruïne. Geen hotel aan het station. ’t Was juust voor de façade.

Pakje nieuwe parking. De sociale woningmaatschappij Vlaamse Ardennen ziet af van haar plannen voor een hoop nieuwe sociale woningen aan de voet van de Kruissens.

Pakje misrekening. Naar aanleiding van de graffiti-hype in dat verkrotte schoolgebouw komt het TIO3 in the picture: als opgeklopt window dressing verhaal zonder aantrekkingskracht en slagkracht. Ondernemers die er activiteiten willen plannen zijn niet te spreken over het gebrek aan flexibiliteit in de opvang. Bovendien staat het tekort aan mogelijkheden van overnachtingen bedrijfsmeetings en congressen in de weg .

Pakje goedkoop wonen. We hebben de goedkoopste woningen van de hele immobiliënmarkt.

AND SO THIS IS CHRISTMASOnder de Ronsese kerstboom toch ook wat pakjes met goed nieuws.

Pakje Oude Vrijheid. Het afzien van bouwplannen door bouwmaatschappij Vlaamse Ardennen achter de oude Familia schept dan wel weer nieuwe mogelijkheden voor een verkeersluwe mobiliteit en de ontsluiting van de Oude Vrijheid.

Pakje Groentoets. De massale respons op de petitie tegen het gifstort in Louise en het discrete bezoek van Luc Dupont aan milieuminister Joke Schauvliege doen hopen dat er een doorbraak komt in de gunstige zin voor het milieu op het Ronsese grondgebied. De geloofwaardigheid van het bestuursakkoord staat hier op het spel. Dit zal als een boomerang terugkeren op het hoofd van diegenen die de milieuproblematiek, de duurzaamheid en de mobiliteit onderschatten.

Pakje Tuupe vuir Ronse. Kijk nu. Zelfs Erik Tack wil tegenwoordig inzien dat ook hij het woord vergissing in het woordenboek heeft staan. Althans wat betreft zijn houding in verband met de Politiekazerne. Alleen de dwazen herzien nooit een mening. De broze toenadering vanwege Tack naar Dupont toe (er zijn diepe wonden geslagen, je zal als advocaat maar op het beklaagdenbankje zitten) siert hem dan weer wel. Maar tegelijk stemt het tot nadenken over de centrum-rechtse richting die de aldus gesmede nieuwe zéér brede Vlaamse Ronsese meerderheid in de nabije toekomst zal inslaan. Zeker nu de Liberale Unie de stap naar bestuur met de Nieuwe Vlaamse Alliantie al heeft gezet en Groenschepen Wouter Stockman als lichtelijk verdwaalde eenzaat ‘tussen twee vuren’ in zijn eentje de progressieve wimpel op de meerderheidsbanken torsen moet.

Pakje Her Pak Je. Tegenover dit alles rest de socialisten geen andere keuze dan een keer en voor goed hun regelrecht Ronsies rampjaar af te sluiten en monter weer aan de slag te gaan met een strijdvaardige jonge ploeg die de rol weer helemaal opneemt die hen van oudsher in het tolerante, gastvrije, warme volkse Ronse toekomt.

Ronsenaar, pak al je zorgen in een pakje
en de gruten schunen buum in ermee.
Aan al mijn lezers van hier en elders:
Mijn beste wensen voor een vredige Kerst.