25 april 2012

DE PROF DIE MONDDOOD MOEST

GRONDWETSPECIALIST HENDRIK VUYE
TE GAST IN ZIJN GEBOORTESTAD


Voor het eerst te gast als spreker in eigen stad heeft grondwetspecialist Hendrik Vuye fragmenten voorgelezen uit de spontane steunbrieven die hij van zijn studenten heeft gekregen na de mislukte poging tot karaktermoord door de RTBF op zijn persoon.

‘Die 15de februari vergeet ik nooit’, liet geboren en getogen Ronsenaar Vuye zich daarbij ontvallen. Dat de walgelijke insinuaties van de zwaar gepolitiseerde zender zijn vertrouwen in de media onderuit hebben gehaald, is een understatement. Van de RTBF zijn we hier anders als Ronsenaars wel al wat gewoon. Zeker na hun triestige nepuitzending over een vermeende staatsgreep in Vlaanderen, waarbij ter hoogte van D’Hoppe grenswachters werden neergepoot.


Maar wat blijkt uit de brieven die zijn - door de RTBF bestookte - studenten daarover spontaan naar hun lievelingsprof schreven, grenst echt aan het onwaarschijnlijke. Ronduit lasterlijk en eerrovend. Ging het in de nepuitzending over die zogezegde staatsgreep nog om het schofferen van de hele deelstaat Vlaanderen en alle democraten alhier, dan werd deze keer doelgericht op één man gespeeld: Vuye, de man die monddood moest.

Omdat hij door Bart De Wever in de recente staatshervormingsronde was geconsulteerd als adviseur en de manco's aan de recente staatshervorming vakkundig blootlegde, werden 'journalisten' die naam onwaardig op zijn studenten afgestuurd om uit hun mond geperst te krijgen dat hun prof een anti-francofone racist zou zijn. En meer van die onzin.

De rector van de Naamse universiteit steunde echter prompt en verontwaardigd net als de Waalse studenten de gewaardeerde Ronsiese prof ten volle en stuurde een vraag om uitleg naar de zwaar verzuilde (bijna schreef ik: vervuilde) openbare zender.

Droomstart met briljante lezing

Wie gisteren de ronduit briljante lezing van Hendrik Vuye meemaakte, weet nu alvast waarom deze knappe man door zijn studenten op de handen gedragen wordt en al meerdere malen door hen is verkozen tot beste prof van het jaar. RTBF: dégage.

Als geen ander gidst hij je door de vaak surrealistische kronkels en meanders van de opeenvolgende staatshervormingen. Wie zich afvraagt hoe het komt dat Bart De Wever altijd zo ad rem uitpakt in spitstechnologische staatsaangelegenheden, weet het nu. De Wever laat zich duidelijk omringen met het beste wat dit land te bieden heeft aan staatkundige know how.

Alle addertjes onder het gras, alle subtiele spitsvondigheden: Hendrik Vuye spit ze op, haalt ze eruit, toont er de consequenties van op korte termijn en on the long run. Nu al geeft hij bijvoorbeeld aan hoe het smeulend vuur rond BHV in het najaar naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen weer zal oplaaien. Hoe, waarom, via welke weg. Ronduit indrukwekkend. Vakmanschap, eruditie, klasse en stijl.
Alle afwezige Ronsese mandatarissen hadden gisteren ongelijk. Ze hadden heel veel kunnen opsteken van deze deskundige uit hun eigen stad. En de mogelijkheden op het stuk van de eigen Ronsiese identiteit.

Met de lezing van Hendrik Vuye in zijn geboortestad Ronse heeft de vers verkozen voorzitter Paul Carteus de herlancering van de NV-A in Ronse een droomstart naar de verkiezingen van oktober gegeven.

Gisteren stelde Carteus zijn pas verkozen verrassende en vernieuwende bestuursploeg voor : Lieven Dhaeze, Wim Vandevelde, Frederik Vandenbossche, David Vandekerkhove, Nils Deschrijver, Tijl Rommelaere. Dat de ook aanwezige Yassin Moustahfid - die moedig en enthousiast voor de Ronsese Nieuwe Vlaamse Alliantie kiest - op plaatje ontbreekt is een verhaal dat ook nog wel zijn weg naar deze blog vinden zal. De lijst voor de verkiezingen volgt, zo meldt ons het nieuwe bestuur. ‘We kunnen meegeven dat er al enkele doorbraken zijn gerealiseerd. We willen Ronse mee besturen.’